Kansanedustajuus on ammattityötä

Vihdoinkin eroon kouluväkivallasta

3.12.2023

Keskustelu kouluväkivallasta on käynyt kuumana jälleen myös Tampereella. Ilmiö ei ole uusi, ja surullista kyllä siihen on tullut entistä vakavampia muotoja.

Väkivalta, ahdistelu, uhkailu, vainoaminen, varkaudet, kunnianloukkaus tai muut lainvastaiset teot eivät kuulu kouluihin. Lapsilla on aikuisten kanssa yhtäläiset oikeudet lain suojaan ja fyysiseen koskemattomuuteen. Ongelmia ei saa vähätellä sen takia, että kyseessä on iältään nuoret ihmiset.

Etelä-Karjalassa on saatu hyviä tuloksia kotien, koulujen ja viranomaisten tiiviistä yhteistyöstä kouluväkivallan ja muun lainvastaisen toiminnan kitkemiseksi.

Vuonna 2021 olen esittänyt valtuustoaloitteella niin sanottua Etelä-Karjalan mallia käyttöön Tampereelle. Malli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että jos alle 15-vuotias tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään rikosilmoitus ja tapaukseen puututaan moniammatillisesti yhteistyössä koulun ja vanhempien kanssa. Toimivaksi todettua mallia kannattaa hyödyntää.

Lainvastaisiin tekoihin on puututtava kouluissa yhtenäisesti ja ponnekkaasti. Puuttuminen ja lapsen asioiden hoitaminen ei saa riippua asuinpaikasta. Siksi onkin hyvä, että Etelä-Karjalan mallin tyyppinen puuttuminen on kirjattu hallitusohjelmaan. On luotava valtakunnallinen malli koululaisten lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi.

Etelä-Karjalan mallissa tekijä ohjataan keskusteluryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja. Ohjeistuksen ydin on siinä, että se tuo yhteiset selkeästi kirjatut ja riittävän vakavat toimintatavat eri tilanteisiin puuttumiseksi. Se on konkreettinen keino parantaa kouluturvallisuutta.

Suomi pitää kärkipaikkaa kansainvälisessä vertailussa lasten ja nuorten mielenterveysongelmissa. Hallitusohjelmaan on kirjattu myös terapiatakuu lapsille ja nuorille. Se on merkittävä parannus nykytilanteeseen ja kohtuuttomiin palvelujonoihin, joissa avun puuttuessa ongelmat pahenevat. Kouluväkivallan kitkeminen vaatii monipuolista ja kattavaa yhteistyötä eri toimijoiden ja viranomaisten kesken. Tässä pitää olla kaikki mukana, myös kotien.

Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 3.12.2023